HEEMKUNDIGE KRING

BR. CHRISTOFOOR

OUDENBOSCH

HEEMKUNDIGE KRING

BR. CHRISTOFOOR

OUDENBOSCH

 

MI DE KROMME SLIP …

(14 november 2018)

De zaal van Hotel de Kroon was weer zeer goed gevuld bij de lezing van de heer Adriaan Sanders, oud-voorzitter van de Heemkunde Kring Uden, over tradities.

 

Tradities, zo staat in  Van Dale woorden-boek, zijn “hetgeen (mondeling of op andere wijze) over-gegeven is van geslacht op geslacht, hetzij een verhaal of een gewoonte of een gebruik”.

 

De heer Sanders heeft evenwel een eigen definitie van tradities: “Hoe apen mensen elkaar na in bepaalde situaties”; wanneer er iets te vieren valt; als ze verdrietig zijn; op een bepaalde dag in het jaar; in de wijze waarop we met elkaar omgaan.

 

 

 

Tradities ziet men inmiddels als immaterieel cultureel erfgoed, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen oraal erfgoed, podiumkunsten, sociale gewoontes, ambachten en gebruiken die iets te maken hebben met de natuur.

 

Voorbeelden van huidige tradities zijn o.a.:

- de vlag (met boekentas) uithangen wanneer iemand geslaagd is;

-   beschuit met muisjes (pas populair sinds de geboorte van prinses Beatrix in 1938);

- het Sinterklaasfeest, incl. Zwarte Piet, die zich van de vroegere boeman inmiddels ontwikkeld heeft tot een echte kindervriend;

- de viering van het bereiken van de nok van een gebouw (pannenbier);

-  witte bruidskleding, terwijl men vroeger meestal in het zwart trouwde (tegenwoordig komen steeds vaker ook andere kleuren voor).

Tradities komen en gaan, of veranderen in de loop van de tijd. Verdwenen tradities zijn bijvoorbeeld geen vlees eten op vrijdag en processies op kerkelijke feestdagen. Een recent ontstane traditie is de jaarlijkse gala-avond van middelbare scholieren die eindexamen gedaan hebben.

 

Tot slot verduidelijkte de heer Sanders nog de titel van zijn lezing. “Mi de kromme slip”  verwijst naar de opgenomen schort, waarin men vroeger bij een kraamvisite een cadeautje meenam voor de moeder of de pasgeborene.

Postadres:  Heemkundige Kring Br. Christofoor, Markt 30b, 4731 HP Oudenbosch.

vormgeving en onderhoud: Bernard den Braber

Bezoek ook onze facebook pagina.

Postadres:  Heemkundige Kring Br. Christofoor, Markt 30b, 4731 HP Oudenbosch.

vormgeving en onderhoud: Bernard den Braber

Bezoek ook onze pagina's op facebook en instagram